De grootste misverstanden van ondernemers over het verzekeren van bedrijven

Voor je bedrijf kun je risico’s indekken met verzekeringen. Welke misverstanden leven er over het verzekeren van bedrijven?

Bepaalde risico’s moeten ondernemers verzekeren en andere risico’s horen bij het ondernemerschap. Wat zijn de misverstanden over zakelijke verzekeringen?

Misverstanden kunnen jouw bedrijf de kop kosten. Het grootste gevaar is het bezuinigen op de kosten door noodzakelijke verzekeringen niet af te sluiten. Een aantal misverstanden helderen wij op om te voorkomen dat je financieel zwaar wordt geraakt.

 Statistisch gezien is er een kleine kans op schade

Statistisch gezien heb je een kleine kans op een brand in jouw bedrijfspand. Door het niet verzekeren kun je besparen op de maandlasten, maar een kleine kans betekent nog steeds dat er wel een kans is. Sommige risico’s die je zelf financieel niet kunt dragen moet je verzekeren. Jouw adviseur kan een onderscheid maken tussen strikt noodzakelijke verzekeringen en minder noodzakelijke verzekeringen.

Ik heb mijn verzekeringen goed geregeld

Het goed verzekeren van je bedrijf is altijd gebaseerd op een momentopname. Door veranderingen in het bedrijf, maar ook door veranderingen in het bedrijfsproces, kan het aanpassen van de verzekeringen noodzakelijk zijn. Daarom plant jouw adviseur periodiek ook afspraken met jou in. Alleen door aandacht voor jouw verzekeringen kun je ze goed afgestemd houden op de praktijk.

Eerst mijn bedrijf opbouwen dan pas verzekeren

Het regelen van de verzekeringen moet eigenlijk al gebeuren voor de inschrijving bij de KvK. Je kunt tijdens een eerste opdracht bijvoorbeeld al schade aanbrengen aan anderen. Met een aansprakelijkheidsverzekering kun je de financiële gevolgen verzekeren. Stel het regelen van je zaakjes niet uit tot later, want je weet nooit wanneer je schade oploopt of veroorzaakt.

Door het beperkt verzekeren de kosten drukken

Je kunt jouw inventaris voor een lager bedrag verzekeren dan de werkelijke waarde van de spullen, maar verstandig is het niet. Door het onderverzekeren van je spullen krijg je bij een schade maar een gedeeltelijke vergoeding van het schadebedrag. En het laag houden van de verzekerde bedragen zorgt vaak maar voor een kleine besparing in de kosten. Met de adviseur kun je wel een eigen risico overleggen. Op deze manier druk je de kosten en houd je de financiële schade beperkt als er wel iets gebeurt.

Een aansprakelijkheidsverzekering hoef ik niet, want ik heb goede leveringsvoorwaarden

In leveringsvoorwaarden kun je de aansprakelijkheid bij schade voor jouw bedrijf uitsluiten. Er kunnen toch vormen van aansprakelijkheid ontstaan die je met leverings- of algemene voorwaarden niet uit kunt sluiten. Een klant komt bijvoorbeeld voor een afspraak naar jou toe en loopt letselschade op door een onveilige situatie binnen jouw bedrijf. En zo zijn er nog meerdere situaties te bedenken waar je een aansprakelijkheidsverzekering voor nodig hebt.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-06-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie